luni, 27 iulie 2009

Cultura

Neatza ! Aseară mi-am lăsat telefonul mobil acasă ca să nu fiu deranjată şi am pornit spre un concert cu intrare liberă organizat cu ocazia zilelor oraşului.Da, încă sunt Zilele Vâlcii (Râmnicu-Vâlcea pentru necunoscători).Este aşa de bine când remarci că se poate trăi şi fără atâta tehnologie.
Nu am fost prezentă de la începutul concertului, dar am fost prezentă la ultimele 3 formatii : Corina , Talisman si Voltaj. La concert : lume multă, că doar e pe gratis ,stadionul pe jumătate plin (concertul s-a ţinut pe stadionul municipal ), mai multi tineri , brăţări colorate cumpărate de la ţiganii de la intrare. Am de făcut mai multe critici :
1. Mereu am fost de acord cu vorba ce spune că mai bine ridici poporul la un nivel de cultură ridicat , decât să cobori cultura la nivelul maselor. Aici , la acest concert nu s-a prea respectat acest lucru. A fost adusă Corina si cu o zi înainte un manelist (nu-i ştiu numele,dar i-l voi publica), care reprezintă nimic.

2.Acum o să explic ce am afirmat mai sus : sunt sătulă să aud atâtea manele care plâng iubiri imposibile,despărţiri şi trădări. Lumea a iubit ,s-a despărţit de persoana iubită sau nu din cele mai vechi timpuri,aşa că nu e mare brânză. În viaţă sunt o groază de alte lucruri care contează.Viaţa nu e scenă sexuală aşa cum reieşea din cântecele Corinei şi limba română conţine o groază de cuvinte care mai sunt pe deasupra şi frumoase , nu doar onomatopeele scoase de această doamnă.


3.După Corina , a urmat Talisman.Atunci am remarcat ce înseamnă să fii iubit,să ştii să-ţi apropii publicul, să spui ceva şi să te faci înţeles. A existat o DIFERENŢĂ enormă între Corina şi Talisman. Pe când doamna nu era în stare sa spună decât : "Merci fain","Merci mult","Vâlcea,te iubesc",Talisman a formulat adevărate fraze.Şi-a făcut o intrare frumoasă cu o melodie, a salutat, a mai cântat una, după care a depănat o mică amintire despre o melodie pe care cred că toată lumea o cunoaşte:"Atât de singur"(sper să-mi fi amintit bine)despre care a spus:" Această piesă am cântat-o acum 13 ani pentru prima dată la voi în oraş.A fost şi prima dată când am cântat melodia.Poate că unii dintre voi nu eraţi născuţi,dar v-aţi născut pentru că pe ea s-au cunoscut părinţii voştrii." E, ce ziceţi, e ceva mai mult decât "Merci fain".

4.Era tineret,dar nu ştia să respecte gusturile celorlalţi.Mie nu mi-a plăcut Corina, dar nu am fluierat, nu am spus să plece. Pe când atunci când interpretau Talisman şi Voltaj s-au auyit fluierături ,huiduieli şi cereri ca aceştia să părăsească scena. Oameni buni,eraţi liberi să plecaţi dacă nu v-a plăcut,mai ales că nu plătiserăţi nimic şi mai ales că este libertate.Unde sunt bunul simţ şi bunele maniere ?Pe romaneşte : eu nu fac pe gusturile voastre ,voi nu faceţi pe ale mele.


5.Cei d ela Voltaj au primit din partea mea,nota maximă întrucât au cântat piese noi,piese vechi,piese îndrăgite,pentru că a colaborat cu publicul.Îi ador pentru că versurile lor vorbesc despre libertate,vise,puterea de a te ridica, tinereţea,faptul că nu trebuie să te doboare faptul că ai fost părasit,că e bine când ai suflet tânăr, un pahar de bere şi o punga de vise.BRAVO BĂIEŢI.


6.Ca s-o mai dreg puţin >:) spun că am observat că mulţimile tind să se conformeze şi să asculte şi altceva decât ce le place,dacă acel ceva le este băgat oarecum pe gât.Nădăjduiesc că având în vedere acest lucru se vor aduce anul viitor formatii care cântă life,care încurajează viaţa,care au ceva de spus şi astfel încetul cu încetul se va ridica nivelul de cultura de la "of inimioara mea" la "orice român poate fi şi campion şi poate ajunge mai sus de locul 2".



Cu drag,Bezdomnîi

2 comentarii:

Blogger Iulia I. a spus...

=))
Oamenii nu vor renunta vreodata la "of inimioara lor"; versurile sunt prea mediocre si usor de inteles si tocmai de asta genul asta va fi mereu pe val, din nefericire >:P.
Ehh.... macar noi ceilalti cu gusturi mai cizelate putem corupe pe cativa si le putem arata ca exista si altceva .... si poate asa ... pe langa "of inimioara lor" vor asculta Voltaj sau Talisman si nu se vor mai da in spectacol la concerte si nu vor mai fi neciopliti.

28 iulie 2009 la 01:25  
Blogger Iulia I. a spus...

O vecina este unguroaica si merg la ea, dar am si 2 dictionare si ma uit la Casa Foster pentru prieteni imaginari in maghiara :| :))

29 iulie 2009 la 06:48  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire